Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS ) Yetki Doğrulama Uygulaması 01.01.2025 ‘te zorunlu olarak uygulanmaya başlanacak.
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) nedir?
A.Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile 31 Ağustos 2023 tarihinde yapılan değişiklikle emlak ilan sitelerine (örnek SAHİBİNDEN.COM ) ilan verirken, yönetmelikte sayılı gerçek ya da tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların taşınmaz ticareti faaliyetlerini yaparken, kimlik ve yetki doğrulama yükümlülüklerine getirilmiş ve bu amaçla da EİDS adı verilen elektronik sistem getirilmiştir.
Emlak ilan siteleri ya da platformlarının entegrasyonu 01.11.2023 tarihinde başlanmış, EİDS ‘in başka bir basamağı olan yetki doğrulama sistemi ise 15.09.2024 tarihinde uygulanmaya başlanmıştır.
B.EİDS ile emlak ilanı, sadece taşınmaz sahibi, taşınmaz sahibinin birinci ve ikinci derece kan hısımları veya eşi ile taşınmaz sahibince yetkilendirilen yetki belgeli emlak işletmeleri tarafından verilebilir. Elektronik İlan Doğrulama sistemince doğrulanmayan, yetki belgesi bulunmayan emlak işletmelerin ilan veremeyeceklerdir.
C.Elektronik İlan Doğrulama sistemi gereği 1 Ocak 2025 tarihi milat kabul edilecek ve emlak işletmeleri yetki doğrulama adımını tamamlamadan emlak ilanı veremeyecektir.
- Elektronik Bilgi Doğrulama Sistemi, taşınmaz (emlak ) sahibinin emlak işletmesini, E-Devlet sistemi üzerinden oluşturulan bir yetkilendirme ekranından yapacaktır. EİDS adı verilen sistemde 2 ayrı bölüm bulunmaktadır.Gerçek kişiler ve tüzel kişiler. Tüzel kişiler için, E-Devletinizin 2 aşamalı giriş sisteminin aktif olması gerekir.
E.Emlak ilanı vermek isteyen taşınmaz sahibi, ilana konu taşınmazı, yetkilendirmek istediği emlak işletmesini, yetki süresini belirleyip , yetkilendirme adımını bitirmiş olacaktır.Şunu belirtmekte fayda var, emlak sahibinin yetkilendirme işlemi, emlak sahibinin taşınmazı üzerinde emlak işletmesine bir tasarruf ya da tapu işlemi yapılması şeklinde bir yetki değildir. Sadece, emlak ilanının yayınlanması için bir ön koşuldur.
F.Elektronik İlan Doğrulama Sisteminden verilen yetki belgesi emlak sözleşmesi, taşınmaz gösterme belgesi, alım satıma ve alım-satım aracılık yerine asla geçmez.Emlak satımı ya da kiralanması sürecinde, yine bu sözleşmelerin hazırlamanması, imzalanması gerekecektir.
Elektronik İlan Doğrulama Sisteminde İlanlar Nasıl Verilecek?
Bireysel İlanlar Yönünden
- Bireysel emlak ilanları taşınmazın sahibi, taşınmaz sahibinin eşi veya birinci ve ikinci derece kan hısımları (annesi, babası, çocuğu, büyükannesi, büyükbabası, torunu ve kardeşi) tarafından verilebilecektir.EİDS , sayılı bu kişiler dışında emlak ilanı verilmesine izin vermeyecektir.
- Bireysel ilanın verilmesinde ilk olarak sistem ilgili alana taşınmaz numarasının yazılmasını isteyecektir.Taşınmaz numarası E-Devlet sisteminde Tapu bilgileri sorgu kısmında , taşınmaz bilgileri alanında yer almaktadır.Sistem bilgileri doğrulayınca , ilan girişini tamamlayacaktır.
Kurumsal İlanlar Yönünden (Emlak İşletmesi İlanları)
- Taşınmaz Sahibi Emlak İşletmesini Yetkilendirmeli
- Taşınmaz sahibi öncelikle , emlak işletmesini ilan verilmesinde yetkilendirmek için e-Devletten “EİDS Taşınmaz İlanı Yetkilendirme İşlemleri” bölümüne giriş yapmalıdır.
- Açılan sayfanın sağ üst köşesinde bulunan “Yetkilendirme İşlemleri” kısmına tıklanmalıdır.Açılan ekranda , yetkilendirme yapacak kişinin sahibi bulunduğu taşınmaz/lar liste halinde görülecektir.Daha sonra , hangi taşınmaz için yetki verilecekse , o taşınmaz seçilerek “Devam Et” butonuna tıklanmalıdır.
- Gelen sayfada “yetki belgesi numarası” kısmına, taşınmaz için hangi emlak işletmesi yetkilendirilmek isteniyorsa, emlak işletmesinin yetki belgesi numarası girilir. Peki, emlak işletmesi yetki belgesi numarası nereden temin edilir? Yetki belgesi numarası, bizzat emlak işletmesinden temin edilebilir, ya da https://ttbs.gtb.gov.tr/Home/BelgeSorgula linki yardımıyla emlak işletmesinin bilgileri yazılarak sorgulama yapılınca temin edilebilir.
- Son adım ise “Yetki Bitiş Tarihi” mutlaka girilmelidir. (Yetki süresi 3 ay ve üzeri olmalıdır.3 aydan az olamaz.) Bu adımın ardından “Kaydet” butonuna tıklanır ve sürece dair işlem tamamlanır.
- Emlak işletmeleri, taşınmaz ticareti yetki belgelerini Ticaret Bakanlığı’ndan almalıdırlar. Emlak İşletmesince İlanın Girilmesi
H.Emlak işletmelerinin yetki belgesi, hangi taşınmaz için yetkilendirilmiş iseler o taşınmaza münsahırdır. Sadece yetki verilen, taşınmaza dair ilan girişi yapabilirler.
I.İlan girişinde emlak ilan sitesinde, ilgili alana taşınmaz numarasının girilmesi zorunludur.Sistem yetki kontrolünü otomatik olarak yapacak ve yetki var ise normal ilan verme prosedürü tamamlanarak ilan girişi yapılacaktır. İlan girişi yapılacak taşınmaz numarasının, emlak (taşınmaz) sahibinden talep edilmesi gerekir.
Arabulucu Avukat
Penbe Üner Keskin