İddet Müddeti Bekleme Süresi Nedir? Nasıl Kaldırılır?(3 Adımda)
İddet Müddeti Bekleme Süresi Nedir?
İddet müddeti; Medeni Kanun’da boşanma ile ilgili düzenlemeler içerisinde yer alan ve Türkçe karşılığı bekleme süresi olan kavramdır. Kelime anlamı olarak bekleme süresi olarak bilinen bu süre, uygulamada boşanmak isteyen kadınların boşanma sonrasında 300 gün boyunca evlenemeyeceğini ifade eder. Medeni Kanun kapsamında getirilen bu düzenlemenin asıl amacı olası bir hamilelik durumunda doğacak çocuğun korunması amacıyladır.
Örnek bir olayla açıklanacak olursa X adlı kadın Y ile olan evliliğini sonlandırdıktan sonra Z ile evlenmek için 300 gün beklemek durumundadır. Zira X ve Y arasındaki evlilik bitse de X’in hamile olup olmadığı belli değildir. Bu nedenle olası bir hamilelikte çocuğun babasının kim olduğu karmaşasını ortadan kaldırmak için bekleme süresi düzenlemesi getirilmiştir.
İddet Müddeti Kaldırılabilir mi?
Bekleme süresi kural olarak evliliğin sona ermesinin ardından 300 gün beklenmesi kuralını getirse de bu kuralın kaldırılabileceği durumlar da mevcuttur. Kadınların boşandıktan sonraki 300 günlük süre içerisinde olası başka bir evlilikleri için beklemek istememeleri bekleme süresinin kaldırılmasını gündeme getirmiştir. Hukuk düzenimizde kadınların mağduriyetini engellemek adına bekleme süresinin kaldırılması belirli koşullara bağlı olarak kaldırılabilmektedir. Peki, iddet müddeti nasıl kaldırılır? Bekleme süresinin kaldırılabilmesi adına gerekli şartlar nelerdir?
İddet Müddeti Nasıl Kaldırılır?
Kadınların boşandıktan sonra tekrar evlenebilmeleri adına bekleme süresinin kaldırılması düzenlemesi sayesinde 300 gün beklemeden evlilik mümkün kılınmıştır.
Bekleme süresini tamamlamadan evlenmek isteyen kadınlar iddet müddetinin kaldırılması talebi ile ilgili Aile Mahkemesi’ne bir dava açar. Aile Mahkemesi; kadının hamile olup olmadığının tespiti için hastaneye sevk işlemi gerçekleştirir. Sevk yapılan hastanede gerçekleştirilen testler sonucunda kadının hamile olmadığı anlaşılır ve belgeli bir şekilde mahkemeye sunulursa mahkeme kabul edilir. Mahkeme kabulünden sonra bekleme süresi kaldırılarak kadının evliliğine izin verilir.
Hastane tarafından bekleme süresinin kaldırılabilmesi adına bir belge sunulmasına rağmen iddet süresi içerisinde bir doğum gerçekleşirse çocuk boşanılan eşin velayeti olarak kabul edilerek onun nüfusuna kaydedilir. Aksi bir durumun varlığı düşünülüyorsa DNA testi yapılması adına dava açılabilir.
ACİL AVUKAT DESTEĞİ İÇİN BİZE ULAŞIN!
Boran&Üner Hukuk Bürosu, İstanbul Avukat, Gayrimenkul Avukatı, İstanbul Boşanma Avukatı arayanların ilk tercihi olup, hukukun tüm dallarında sizlere en kaliteli hizmeti sunmaya devam etmekteyiz. Eğer sizinde hukuki danışmanlığa ihtiyacınız varsa, hukuk büromuzla hemen iletişime geçebilir ve yol haritanızı netleştirme konusunda destek alabilirsiniz. İstanbul’da bulunan hukuk büromuzda müvekillerimize hizmet vermekteyiz.