Velayet Davası Nedir? 6 Maddede Velayet Davası Nasıl Açılır?
Velayet, küçüklerin ve bazı durumlarda ergin ( yani reşit olmuş ) -kısıtlı (örneğin zihinsel özrü bulunan kişi ) çocukların kişiliklerinin, mallarının korunması onların temsili için Medeni Kanunun ana ve babaya yüklediği ödev ve hakların tümüne verilen isimdir.
Velayet, yalnızca anne -babaya tanınan bir haktır ve evlilik devamınca bu hak birlikte kullanılır. Ancak aşağıda başlıklar halinde sıralayacağımız nedenlerin oluşması halinde velayet hakkı anne ve babadan birine verilir. Çocuğun bu haklarının korunması için mahkeme nezdinde velayet davası açılabilmektedir.
Velayet Davası Sonucu Velayetin eşlerden birine verilme sebepleri :
1-Ortak hayata son verilmesi
2-Ayrılık halinin gerçekleşmesi
3-Ana ve babadan birinin ölümü
4-Ana ve babadan birinin gaipliğine karar verilmesi ( ölüm tehlikesi içinde kaybolmuş ve ölme ihtimali yüksek ya da uzun süre haber alınamayan kişilerin, kişiliklerine mahkemece son verilmesi )
5-Boşanma
6-Evliliğin butlanına( iptaline ) karar verilmesi ( örneğin : evli kişinin evlenme sırasında evli olması, evlenemeyecek düzeyde akıl hastası olması gibi nedenlerle )
Velayet Davası Nasıl Açılır?
- Velayetin eşlerden birine verilmesi boşanma davası ile gerçekleşebileceği gibi, bağımsız bir dava ile de istenebilir.
- Velayet davasında görevli mahkeme aile mahkemesidir.
- Davada yetkili mahkeme, davalının yerleşim yeri mahkemesidir.
- Davayı velayetin eşlerden birine verilmesi davası, ilgisi olan herkes tarafından açılabilir. Yani mesela çocuğun dedesi dava açabilir.
- Dava, velayet hakkına sahip olan anne ya da babaya karşı açılır.
- Davada mutlaka uzmandan mahkeme bir görüş almalıdır.
- Çocuk idrak yaşında ise yani olay ve durumları anlayabilecek bir yaşta ise dinlenmelidir.
- Velayet davası bağımsız bir dava olarak açılacaksa ayrıca harcı yatırılmalı. Ve velayet dışında başkaca istek varsa o isteklerde ayrıca harca tabidir.
- Velayet davaları adli tatilde de görülebilir.
- Velayeti talep edilen çocuk dava sırasında ergin olursa dava konusuz kalacağından davanın reddine karar verilir.
- Velayet davasında, mahkeme mutlaka dava sırasındaki fiili duruma bakmalı ve çocuğun alıştığı ortam dikkate alınmalı.
- Velayet davası bir süreye bağlı değildir.
ACİL AVUKAT DESTEĞİ İÇİN BİZE ULAŞIN!
Boran&Üner Hukuk Bürosu, İstanbul Avukat, Gayrimenkul Avukatı, İstanbul Boşanma Avukatı arayanların ilk tercihi olup, hukukun tüm dallarında sizlere en kaliteli hizmeti sunmaya devam etmekteyiz. Eğer sizinde hukuki danışmanlığa ihtiyacınız varsa, hukuk büromuzla hemen iletişime geçebilir ve yol haritanızı netleştirme konusunda destek alabilirsiniz. İstanbul’da bulunan hukuk büromuzda müvekillerimize hizmet vermekteyiz.